Dilemma’s, hoe weet je wat je wil?

Herken je dat. Je bent op zoek naar het juiste antwoord op een vraag en je vindt het niet. Je bent vastgelopen. Vind je op basis van feiten en rationele argumenten je antwoord? Lees verder..

Maar vaker dan we denken geven feiten en argumenten geen antwoord.

We maken iedere dag honderden keuzes: wat doe ik op mijn brood, wat trek ik aan, de route naar je werk, het gesprek dat je aangaat. In deze situaties heb je als het goed is geen last van keuzestress. Je kiest dan, zonder dat je het door hebt, op je gevoel, intuïtief.

Als we het gevoel hebben dat het écht ergens om gaat, gaan we voorbij aan deze intuitie en aan ons gevoel. Dat nemen we in een keer niet meer serieus en kruipen in ons hoofd. Keuzestress levert dan Kies-pijn op.

Even naar de definitie van intuïtie:
– Scherp en snel inzicht
– ‘Weten’ dat verkregen wordt uit direct aanvoelen zonder rationele argumentatie
– ‘Weten’ zonder te weten hoe je het weet


Zonder intuitie en gevoel raak je de weg kwijt in het leven.

Gevoel en intuitie heb je naast denken nodig om tot passende en goede keuzes te komen. Gevoel en intuïtie blijken net zo ‘hard’ en concreet te zijn als rationele argumenten. Kijk maar naar de Beurs. Emotie en gevoel bepaalt daar de richting. Of we voor of tegen een voetbalclub zijn wordt met name op emotionele gronden bepaald. Het zijn dan zeker niet de feiten die doorslaggevende zijn. En op basis van emotie kiezen we voor een bepaald automerk. We verzamelen zelfs vaak feiten en argumenten om datgene wat we voelen, voor onszelf te kunnen rechtvaardigen. Feiten zijn dan ondergeschikt aan wat je voelt.

Zit je in je hoofd, kom je er niet uit met het wikken en wegen en vind je geen antwoorden, luister dan naar jezelf. Je verstand is namelijk om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Mijn coaching is erop gericht om je terug te brengen naar jezelf. Het uitgangspunt is dat ieder mens zelf innerlijk weet wat het beste is voor hem of haar op dat moment. Een keuze op dat niveau gemaakt, is een keuze die past bij jouw leven, bij wie je bent en bij wat je wilt waarmaken. Dan ben je dicht bij jezelf!

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.